es |  eu |  ca |  en |  fr
el molí

A principis del segle XX, a molts llocs d'Euskal Herria va arribar la revolució industrial. En Arbizu, la potència econòmica va sorgir a través de les petites indústries artesanals i aquestes estaven organitzades en cooperatives. Aquestes empreses es veien en la necessitat de competir amb els nous molins que ja utilitzaven la nova maquinària.

La revolució industrial i amb això l'electricitat, va portar una cosa inesperada: la llum.

Al paratge de Rotaldea o Errotaldea el 1895 es va construir un estret pont que travessa la regata Leziza.

Així mateix, el 22 de Febrer de 1911, a uns metres d'aquest punt es va construir un safareig i es va obrir la font de Olatzea.

Alguns veïns per mediació de les seves accions van crear la nova cooperativa: La Societat "Molí de Arbizu, SA" amb data 4 de juliol de 1914.

La comesa d'aquesta Societat era el de proveir energia elèctrica a la Vila de Arbizu i el poblat de Lizarraga-Bengoa, així com el procés de mòlta de diversos cereals.

La pressió i el cabal de la presa de Ubanbe (aigua natural de la Barga), no era suficient per obtenir la potència necessària, per això van construir un dipòsit amb més capacitat situat a dalt d'un petit turó de Zabalarte.

Després de realitzar aquestes millores es va posar en funcionament la turbina que avui en dia es troba darrere de l'església de la localitat. Aquesta turbina subministrava l'energia necessària per al molí i uns 900 veïns que habitaven en aquells anys.

A través dels anys i amb les noves tecnologies van arribar les centrals elèctriques com "Iberduero". Això va suposar el tancament de l'empresa Electro Farinera de Arbizu el 1950. La cooperativa va desaparèixer.

El 18 juliol 1960 va passar a mans de l'ajuntament.

A partir de llavors el molí del poble va ser pensió i alberg per als veïns i transeünts. Pel pas del temps i de la seva escassa cura i nul manteniment, va acabar en ruïnes.

Pel seu valor sentimental i arquitectònic, l'ajuntament de Arbizu decidir restaurar l'edifici i d'aquesta manera poder gaudir de l'antic molí i poder veure el funcionament del vell generador que va donar llum a Arbizu fins als anys 30, situat en les seves esculturals i renovades galeries subterrànies .

L'antic molí de Arbizu, avui, es transforma en el nou i confortable Hotel Olatzea.

el molí - Ampliar Foto el molí - Ampliar Foto el molí - Ampliar Foto el molí - Ampliar Foto el molí - Ampliar Foto el molí - Ampliar Foto
Hotel Rural Olatzea Errota kalea s/n - 31839 - ARBIZU [Navarra]
Tel. +34 948 461 877 | Mvl. +34 681 215 855
desarrollo Web Aldor Internet Turismo de Navarra